AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > AMD Motherboards & CPUs

AMD Motherboards & CPUs Questions or comments on AMD products?


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 03:12 PM
Abdul's Avatar
xD ~HOO-RAAH
Snake Champion, Chopper Challenge Champion, Pacman Champion, Capture The Flag Champion, Mario Bros Pipe Panic Champion, Dirt Bike 2 Champion
 
Join Date: April 2005
Posts: 375
Send a message via MSN to Abdul

New System Time!


Right its now time to buy a new AMD64 system, by brothers taking the old system to uni. That means everything new, well not everything!

So i have a price limit of 700(GBP) or summat close to that, to buy a new system. The system is to be SKT 939 based on a DFI Lanparty Nforce 4 board (which ive already got), and im sure most know whats compatible with the DFI board.

For the whole system I need:

a) Monitor (preferably TFT)
b) CPU
c) Hardrive
d) Memory
e) GFX card (Pci-e)
f) Case and PSU
g) Keyboard and Mouse
h) And to make things difficult with the budget a printer! though I have my optical drives.

So id be very happy to see a system created by many different heads (not literally ) and so much experience.

It'd be a great help! Thanks beforehand!
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 04:38 PM
GrahamGarside's Avatar
Member/Contributer
 
Join Date: September 2004
Location: England
Posts: 4,572

For your vid card I'd say go for a Leadtek WinFast GeForce 6800 GT at around £212

For you cpu I'd say go for a 3000+ Venice for now, you should get 2.7-2.9ghz from it, I wouldn't go for anything fancier as a dual core will eat too much of your budget and the 3000+ overclocks just fine while saving you a big chunk o' change over anything faster. £82

Hard drive I say a Maxtor 10 200GB, good performance, good size and decent value at a little over £61

For your psu you want an Enermax Noisetaker 485W, simple reliable and quiet. £65

For your case I'd keep it simple to save some money, go for the Antec SLK3000B, it doesn't come with a psu so you aren't wasting money on that, it offers great ventilation for cooling and it's simple black styling means it won't look cheap and only costs £35

For a keyboard and mouse you can go wrong with a Microsoft Wireless Optical Desktop, they're all around the £30 mark so it depends on which styling and ergonomics you prefer. If you want a gaming mouse then go for the Logitech MX510, there is the MX518 but it's a tenner more and unless you are a pro gamer after the ultimate imaginary edge then theres little differance. I'd partner that with a Microsoft keyboard as well.
__________________
"Well yes but I'm afraid I prematurely shot my wod on what was supposed to be a dry run if you will, so now I'm afraid I have something of a mess on my hands."

Tobias Fünke, M.D.

AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 05:18 PM
Abdul's Avatar
xD ~HOO-RAAH
Snake Champion, Chopper Challenge Champion, Pacman Champion, Capture The Flag Champion, Mario Bros Pipe Panic Champion, Dirt Bike 2 Champion
 
Join Date: April 2005
Posts: 375
Send a message via MSN to Abdul

Im still short on memory though... i was planning to get some OCZ ram but if i dished out 212GBP for a 6800 GT id be running short. Plus to get the most out of a Venice id need some decent RAM modules.

I need a decent monitor, performance and style wise. So if id buy a monitor for around 150GBP that'd be a total of 675GBP without memory. Going with what Graham set out.

Im intrested the following model:

http://www.ebuyer.com/customer/produ...duct_uid=86715

Anyone any experience with it are similar monitor??

As for the ANTEC SLK3000B, i have checked it out previously and seen it in action, good case and it would be my first choice.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 05:36 PM
GrahamGarside's Avatar
Member/Contributer
 
Join Date: September 2004
Location: England
Posts: 4,572

Well you can save yourself just over £70 going for the standard 6800, which is still a good performer.

As for memory, yes to get the best from an A64 memory matters, but you don't get performance equivelant to the price you pay. A gig of DDR400 costs about £70, which you aren't likely to get huge overclocks or tight timings from. Now the premium stuff cost 2, 3, maybe 4 times as much, and best case can give you about 60-70% more memory performance, but this doesn't directly translate to 70% more overall performance. In games the 6800GT over a 6800 will make far more differance. If games aren't the most important thing you still aren't going to see performance equal to the extra spent.

Personally I recomend saving the premium ram for people who have high or no budgets, but when limitted like you are, the value range stuff is the better choice as you just don't get the performance relative to what you spend beyond that
__________________
"Well yes but I'm afraid I prematurely shot my wod on what was supposed to be a dry run if you will, so now I'm afraid I have something of a mess on my hands."

Tobias Fünke, M.D.

AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 05:42 PM
45 Auto's Avatar
Member
 
Join Date: July 2005
Location: land of Gov. Terminator
Posts: 98

Rather than getting a 6800gt, take a look at the radeon x800xl. It's equal to the gt or slightly better. I'm running the agp version on my epox, and in replaying HL2 with all the eye candy turned on fraps reports most of the frame rates in the triple digit range. Besides it can be found for less than the gt.

As far as the ram goes, though I'm using the high priced spread, I've heard good things about the Patriot ddr400 xbl. OC's well and is based on Samsung tccd chips.
__________________
9nda3+/0520 3200 venice E3 @300x9/2x256 or 4x256 GSkill LE/X800XL/XP90/Enermax Liberty 500watt/dual Maxtor S-ata/3 optical drives

asrock939dualie/3000winnie@230x9/2x512 Patriot ddr400ELK/Enermax Coolergiant 480/9600pro
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 06:00 PM
Abdul's Avatar
xD ~HOO-RAAH
Snake Champion, Chopper Challenge Champion, Pacman Champion, Capture The Flag Champion, Mario Bros Pipe Panic Champion, Dirt Bike 2 Champion
 
Join Date: April 2005
Posts: 375
Send a message via MSN to Abdul

Games are very important, so a 6800 is about right. If i do go for a 6800 is there anyone i should be weary about, anything specific, that'd be real helpful Cheers.

Which Performance RAM would be suitable, anything in particular?

As for the X800XL, i'll do some more searching, anyone else with these cards let me know how they perform.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 06:02 PM
Exile69's Avatar
Member
 
Join Date: July 2005
Location: Virginia, United States
Posts: 1,264
Send a message via AIM to Exile69 Send a message via MSN to Exile69

I would go with a 6800GT over an X800XL anyday. I think the driver quality is superb, they're actually about the same price, and nVidia does have SM 3.0, which is nice for the newer games. Do they also feature HDR? If so, then it's a no brainer.
__________________
Research Ron Paul

AOA Team fah

Abit NF-M2 | XFX 8600GT | AM2 X2 3800+ | 2Gb G.Skill DDR2 800 | Aspire X-QPack | 250Gb Western Digital | Creative X-Fi + Logitech X530 5.1
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 06:14 PM
GrahamGarside's Avatar
Member/Contributer
 
Join Date: September 2004
Location: England
Posts: 4,572

They both feature HDR, but the 6800GT has SM3 so it's higher precision I think.

If games are important then my tip is definately go for value ram and a 6800GT, you will see far greater performance even with the lower memory bandwidth, the cpu will still be pumping away at 2.7-2.9ghz which even with ~DDR400 will still give top notch cpu performance, and coupling that with a GT over an NU will do more for performance than premium ram can hope for
__________________
"Well yes but I'm afraid I prematurely shot my wod on what was supposed to be a dry run if you will, so now I'm afraid I have something of a mess on my hands."

Tobias Fünke, M.D.

AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 06:31 PM
Abdul's Avatar
xD ~HOO-RAAH
Snake Champion, Chopper Challenge Champion, Pacman Champion, Capture The Flag Champion, Mario Bros Pipe Panic Champion, Dirt Bike 2 Champion
 
Join Date: April 2005
Posts: 375
Send a message via MSN to Abdul

This is what it currently looks like its gonna be then:

Following From SCAN Inc. VAT

AMD Athlon 64 3000 32/64Bit CPU S939 "Venice" 90nm Retail inc Heat Sink Fan & 3 Years Warranty
£102.58

256Mb XFX PCI-E GF6800GT DDR3 TvOut/Dual DVI *Full Retail Package £192.64

485W Enermax Noisetaker EG495AX-VE-W-SFMA aPFC Quiet
£64.03

1Gb 2x512Mb Corsair, DDR400/PC3200,128Mx64, non-ECC, 184 DIMM, unbuffered, CL2.5, Lifetime Warranty
£64.16

200Gb Maxtor Diamondmax Plus 10 (7200rpm,8MB) SATA NCQ - Lead Free
£57.50

Total £480.91

Whats left then Case, (cant get it from Scan, DAMN!) And monitor, Any ideas, pointers...Preferably from Scan
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 06:40 PM
GrahamGarside's Avatar
Member/Contributer
 
Join Date: September 2004
Location: England
Posts: 4,572

I'd make a seperate order to overclockers.co.uk for the venice, a cooler and antec case.

You can get an oem 3000+ for £82 and believe me the stock heatsink is not worth £20
You could also get the Arctic Cooling Freezer 64 for about £16 which is a good, quiet cooler.

Scans case range is pretty weak, and the SLK3000B really is a good case it's worth making the seperate order for
__________________
"Well yes but I'm afraid I prematurely shot my wod on what was supposed to be a dry run if you will, so now I'm afraid I have something of a mess on my hands."

Tobias Fünke, M.D.

AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 06:49 PM
Abdul's Avatar
xD ~HOO-RAAH
Snake Champion, Chopper Challenge Champion, Pacman Champion, Capture The Flag Champion, Mario Bros Pipe Panic Champion, Dirt Bike 2 Champion
 
Join Date: April 2005
Posts: 375
Send a message via MSN to Abdul

Thats that settled then Cheers Graham!

But still need a decent TFT monitor, anyone out there got any ideas, for 150GBP
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 07:21 PM
Exile69's Avatar
Member
 
Join Date: July 2005
Location: Virginia, United States
Posts: 1,264
Send a message via AIM to Exile69 Send a message via MSN to Exile69

To be a little more realistic hope for 2.5-2.7Ghz for the 3000+ Venice, granted with nice cooling 2.7-2.9Ghz shouldn't be too much of a problem.
__________________
Research Ron Paul

AOA Team fah

Abit NF-M2 | XFX 8600GT | AM2 X2 3800+ | 2Gb G.Skill DDR2 800 | Aspire X-QPack | 250Gb Western Digital | Creative X-Fi + Logitech X530 5.1
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 09:23 PM
GrahamGarside's Avatar
Member/Contributer
 
Join Date: September 2004
Location: England
Posts: 4,572

I think 2.7ghz+ is perfectly realistic with a venice. Thats not to say there aren't some cores out there which don't have it in them. But in pretty much every venice review I've read, 2.7ghz with the stock cooling is achieved, and quite a few make 2.8ghz with only a little extra voltage.
__________________
"Well yes but I'm afraid I prematurely shot my wod on what was supposed to be a dry run if you will, so now I'm afraid I have something of a mess on my hands."

Tobias Fünke, M.D.

AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 28th August, 2005, 10:05 PM
Exile69's Avatar
Member
 
Join Date: July 2005
Location: Virginia, United States
Posts: 1,264
Send a message via AIM to Exile69 Send a message via MSN to Exile69

I have a 3000+ Venice and it took 1.65vcore to get 2.7Ghz, so I wouldn't really count on anything above 2.8 on stock cooling.
__________________
Research Ron Paul

AOA Team fah

Abit NF-M2 | XFX 8600GT | AM2 X2 3800+ | 2Gb G.Skill DDR2 800 | Aspire X-QPack | 250Gb Western Digital | Creative X-Fi + Logitech X530 5.1
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 29th August, 2005, 05:59 PM
Member
 
Join Date: January 2005
Location: Brighton
Posts: 4,856

Any AG Neovo Monitor will do fine. The F500 (it's called something like that) is around £150.
__________________


Quote:
Originally Posted by Wolf2000me
Skinny people are not petite in every aspect of the body, let me tell you that
Quote:
Originally Posted by dsio
I was searching for a synonym for testicles that rhymed with hats


[/FONT]


Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
System always reboots the first time I boot Chaz CRASHED! 7 8th January, 2007 12:19 AM
Why does my Vcore go up big time when my system is on Load? CandymanCan EPoX MotherBoards 27 5th July, 2004 01:10 PM
Keep losing time on my 8rda3+ system.. Nate-X EPoX MotherBoards 4 27th July, 2003 02:42 PM
New System first time water cooling RandyB Cooling & Temperature Monitoring 10 10th December, 2002 12:55 AM
System Time!!!! CeleryMan Random Nonsense! 12 20th July, 2002 03:14 PM


All times are GMT +1. The time now is 07:18 PM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0