AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > AMD Motherboards & CPUs

AMD Motherboards & CPUs Questions or comments on AMD products?


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 6th November, 2006, 04:52 PM
Member
 
Join Date: March 2006
Location: Texas
Posts: 61

Upgrade to Dual-core?

I'm upgrading to a new CPU soon, and I'm stuck between an FX-55, or a dual-core 4400 (maybe 4800 if I can find some extra money)
The main processor intensive thing I use the PC for is gaming, and I'd like to future-proof my 939 build for as long as I can before going AM2 and getting new ram.

I've hard both good and bad about using dual-core for gaming, but most games coming out by next year should have optimizations for them. (namely half-life 2 episode 2 and Crysis)

So would it be worth my money to go dual-core on a 939 board, or should I go with the FX until late '07 when I can upgrade to AM2?
__________________
Biostar n4sli-a9
AMD athlon64 X2 4600+ @ 2.6
XFX 8800 GTS 320
2x 1 Gb g.skill PC3200
Maxtor 100GB SATA
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 6th November, 2006, 07:06 PM
Samuknow's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Indianapolis, Indiana
Posts: 8,941
Send a message via MSN to Samuknow

I would go ahead and go dual. Also look at the OPTYs. OC like mad.
__________________
Quote:
Originally Posted by Daniel ~ View Post
It's OKAY WE accept you as you think you are here! ":O}
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 6th November, 2006, 07:40 PM
Daniel ~'s Avatar
Chief BBS Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Seattle Wa.
Posts: 45,606

Quake 4 won my heart by asking if I wanted to use duel or single core!
__________________
"Though all men live in ignorance before mystery,
they need not live in darkness...
Justice is foundation and Mercy ETERNAL
."
DKE

"All that we do is touched by Ocean
Yet we remain on the shore of what we know."
Richard Wilbur

[img]/forum/attachments/random-nonsense/16515-sigs-dan_drag.jpg[/img]
Subscribers! Ask Pitch about a Custom Sig Graphic

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 6th November, 2006, 07:48 PM
JimF's Avatar
Member
 
Join Date: August 2005
Location: South London/UK
Posts: 221

Just been reading a review which had the 3800 beating the FX60 for Doom 3 FPS so I'm not sure you'd get much benefit from that route.

Video encoding looked like an improvement for dual cores - twice as fast but multitasking was only shown as something like a 25% benefit - so I'd be sceptical about whether significant improvements could be leveraged by dual core optimisation for games until someone proved otherwise.

A quick edit as I noticed Daniel had posted - any changes in the FPS for each mode ?
__________________

Last edited by JimF; 6th November, 2006 at 07:53 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 7th November, 2006, 02:06 AM
Member
 
Join Date: March 2006
Location: Texas
Posts: 61

Sounds like dual-core is the way to go then. Even if some current games suffer a tad from it, as long as I don't have to shell out another $300 for a better one within 6 months I'll be happy

And being able to browse the web while virus scanning or defragging is always a plus.
__________________
Biostar n4sli-a9
AMD athlon64 X2 4600+ @ 2.6
XFX 8800 GTS 320
2x 1 Gb g.skill PC3200
Maxtor 100GB SATA

Last edited by Toastmaster; 7th November, 2006 at 02:08 AM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 8th November, 2006, 06:04 PM
Daniel ~'s Avatar
Chief BBS Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Seattle Wa.
Posts: 45,606

Quote:
Originally Posted by JimF
Just been reading a review which had the 3800 beating the FX60 for Doom 3 FPS so I'm not sure you'd get much benefit from that route.

Video encoding looked like an improvement for dual cores - twice as fast but multitasking was only shown as something like a 25% benefit - so I'd be sceptical about whether significant improvements could be leveraged by dual core optimisation for games until someone proved otherwise.

A quick edit as I noticed Daniel had posted - any changes in the FPS for each mode ?
Really couldn't say Jim. It's a new system, new G. card, ram as well as MB and Conroe.... But I never get anywhere close to disappointed.":O}
__________________
"Though all men live in ignorance before mystery,
they need not live in darkness...
Justice is foundation and Mercy ETERNAL
."
DKE

"All that we do is touched by Ocean
Yet we remain on the shore of what we know."
Richard Wilbur

[img]/forum/attachments/random-nonsense/16515-sigs-dan_drag.jpg[/img]
Subscribers! Ask Pitch about a Custom Sig Graphic

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 8th November, 2006, 06:07 PM
Daniel ~'s Avatar
Chief BBS Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Seattle Wa.
Posts: 45,606

Quote:
Originally Posted by Toastmaster
Sounds like dual-core is the way to go then. Even if some current games suffer a tad from it, as long as I don't have to shell out another $300 for a better one within 6 months I'll be happy

And being able to browse the web while virus scanning or defragging is always a plus.
Not to mention being able to use anything as soon as the icon shows up when booting...":O}
__________________
"Though all men live in ignorance before mystery,
they need not live in darkness...
Justice is foundation and Mercy ETERNAL
."
DKE

"All that we do is touched by Ocean
Yet we remain on the shore of what we know."
Richard Wilbur

[img]/forum/attachments/random-nonsense/16515-sigs-dan_drag.jpg[/img]
Subscribers! Ask Pitch about a Custom Sig Graphic

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 8th November, 2006, 09:00 PM
Samuknow's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Indianapolis, Indiana
Posts: 8,941
Send a message via MSN to Samuknow

Quote:
Originally Posted by Daniel ~
Not to mention being able to use anything as soon as the icon shows up when booting...":O}

Now that is a cool thing...
__________________
Quote:
Originally Posted by Daniel ~ View Post
It's OKAY WE accept you as you think you are here! ":O}
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 29th November, 2006, 07:37 PM
Member
 
Join Date: November 2002
Posts: 964

Quote:
Originally Posted by Toastmaster
And being able to browse the web while virus scanning or defragging is always a plus.
You got that right. I can even do something else while rendering, though disc access can still be a bottleneck.
__________________
FIC VA-503+
K6-III+/450@550
256MB PC133Turbo
Abit Rocket 100
WinXPsp2/Win98SE
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 2nd December, 2006, 11:14 PM
Daniel ~'s Avatar
Chief BBS Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Seattle Wa.
Posts: 45,606

To be honest this chip has given me things I wasn't smart enough to ask for! ":O}
__________________
"Though all men live in ignorance before mystery,
they need not live in darkness...
Justice is foundation and Mercy ETERNAL
."
DKE

"All that we do is touched by Ocean
Yet we remain on the shore of what we know."
Richard Wilbur

[img]/forum/attachments/random-nonsense/16515-sigs-dan_drag.jpg[/img]
Subscribers! Ask Pitch about a Custom Sig Graphic


Last edited by Daniel ~; 4th December, 2006 at 08:40 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 2nd December, 2006, 11:32 PM
Samuknow's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Indianapolis, Indiana
Posts: 8,941
Send a message via MSN to Samuknow

we can't let em out think us now......
__________________
Quote:
Originally Posted by Daniel ~ View Post
It's OKAY WE accept you as you think you are here! ":O}
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 3rd December, 2006, 07:54 PM
keithwalton's Avatar
Member/Contributor
 
Join Date: May 2003
Location: Southampton, UK
Posts: 2,257
Send a message via ICQ to keithwalton Send a message via MSN to keithwalton Send a message via Yahoo to keithwalton

Quote:
Originally Posted by Daniel ~
To be honest this chip has given be things I wasn't smart enough to ask for! ":O}
Just wait until you use vista, it starts to read your mind and anticipate what you want next
__________________
ASUS P5W DH (i975X) - Core 2 Quad Q6600 (2.40GHz) Currently 3GHz under water hit 3.3GHz so far - 2x 1GB OCZ PC6400's - 2x Seagate 7200.10 320GB's - Sapphire Radeon x1900xt now water cooled
AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 3rd December, 2006, 09:22 PM
Member
 
Join Date: January 2005
Location: Brighton
Posts: 4,856

You just put a thought into my head of some innocent school kid looking at his computer with his teacher and then IE opening up with pron everywhere.
Eek!
__________________


Quote:
Originally Posted by Wolf2000me
Skinny people are not petite in every aspect of the body, let me tell you that
Quote:
Originally Posted by dsio
I was searching for a synonym for testicles that rhymed with hats


[/FONT]


Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 4th December, 2006, 12:09 AM
captinhector's Avatar
Member
 
Join Date: September 2006
Location: Norman, ok
Posts: 203
Send a message via MSN to captinhector

.... I WANT VISTA!!

Actually I won't have vista for a LONG time ~2yrs unless it come out on msdn-aa. In which I will have it around a week after it comes out.... just depends on ups though.
__________________
The cake is a LIE!!!!!

Diablotek Demon IV
700w Tagan Dual Engine
AMD Athlon 64 3800+ x2 @ 2.7ghz under water
Asus A8N32-SLI Delux
EVGA 9800GT STOCK
2gig of A-Data Viesta DDR 1 @ 516 mhz
Http://www.thepeoplesbookstore.com
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 4th December, 2006, 02:33 PM
Member
 
Join Date: July 2004
Posts: 659

I had a FX-53 2.4ghz and 1mb catch. When I went for dual core I wanted one that had the same spec so that single threaded games wouldnt suffer. In the end I went for the X2 4400 as it easily overclocks to 2.4ghz+ and was way cheaper than the 4800.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 4th December, 2006, 08:42 PM
Daniel ~'s Avatar
Chief BBS Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Seattle Wa.
Posts: 45,606

Quote:
Originally Posted by captinhector
.... I WANT VISTA!!

Actually I won't have vista for a LONG time ~2yrs unless it come out on msdn-aa. In which I will have it around a week after it comes out.... just depends on ups though.
It will be a lot longer than that before I have a mind worth reading! ":O}
__________________
"Though all men live in ignorance before mystery,
they need not live in darkness...
Justice is foundation and Mercy ETERNAL
."
DKE

"All that we do is touched by Ocean
Yet we remain on the shore of what we know."
Richard Wilbur

[img]/forum/attachments/random-nonsense/16515-sigs-dan_drag.jpg[/img]
Subscribers! Ask Pitch about a Custom Sig Graphic

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 5th December, 2006, 05:40 PM
Member
 
Join Date: March 2006
Location: Texas
Posts: 61

Since the thread's still alive, I'll go ahead and update

I still haven't picked anything out yet, but I'm pretty sure I'll be getting the FX-60, as it's the best S939 there is, and it's dual-core also.
Newegg is trying to get rid of it's 939s, so it's really cheap right now ($450), for that price I might as well.
(It was over $1,200 when I built my PC back in Feb. :P)
__________________
Biostar n4sli-a9
AMD athlon64 X2 4600+ @ 2.6
XFX 8800 GTS 320
2x 1 Gb g.skill PC3200
Maxtor 100GB SATA
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 6th December, 2006, 02:08 PM
curley60's Avatar
Member
 
Join Date: December 2006
Location: Portland ME
Posts: 1

Thumbs up Gaming with Dual Core AMD

My game box is a dual core 4400 with 1m cache, (yes, the first generation) and I upgraded from a Athlon 4000 and I haven't noticed a difference in gaming. It is clocked to 2.4 and the interesting thing is that the dual core optimization patch from AMD basically shuts down one core for most games.

Anyhow, for $450.00, I would get a x6300 conroe with a 965 chipset, sell the rest of your rig for money to get really good memory and overclock the snot out of it.

My main box, for daily compting, rendering, vid capture and encoding, is an x6300 conroe clocked to 2.8Ghz. It beats the FX60 in all of the (synthetic) benchmarks and truely is faster in video capture, encoding through premiere and burn to disk with Encore DVD. Something like 20 min faster.

I still game with AMD because I think it is on par with any conroe for single threaded games and if my eye can't tell the difference I ignore the FPS benchmarks.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 6th December, 2006, 03:27 PM
Member
 
Join Date: January 2005
Location: Brighton
Posts: 4,856

Curley60, one thing I'm curious about, how do you overclock snot?
__________________


Quote:
Originally Posted by Wolf2000me
Skinny people are not petite in every aspect of the body, let me tell you that
Quote:
Originally Posted by dsio
I was searching for a synonym for testicles that rhymed with hats


[/FONT]


Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 6th December, 2006, 04:13 PM
Samuknow's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Indianapolis, Indiana
Posts: 8,941
Send a message via MSN to Samuknow

You don't over clock snot. You over clock the snot out of it. Make it beg for mercy......
__________________
Quote:
Originally Posted by Daniel ~ View Post
It's OKAY WE accept you as you think you are here! ":O}

Last edited by Samuknow; 6th December, 2006 at 04:14 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Dual Core dabaerman AMD Motherboards & CPUs 9 19th June, 2007 04:34 AM
Upgrade to dual core Quickbeam177 AMD Motherboards & CPUs 3 27th November, 2006 01:27 AM
Single core to dual core upgrade problem. Daston AMD Motherboards & CPUs 11 19th September, 2006 12:18 AM
AMD FX-60 Dual Core dsio AMD Motherboards & CPUs 51 19th January, 2006 07:25 PM
dual core or dual xeon? acgraham Intel Motherboards & CPUs 4 16th September, 2005 12:37 PM


All times are GMT +1. The time now is 03:47 PM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0