AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > CRASHED!

CRASHED! A topic for SEVERE and immediate Hardware and Operating System FAILURES. We will try to get you up again. NOT for Optimization questions!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 2nd March, 2009, 05:59 PM
Member
 
Join Date: March 2009
Posts: 3

Exclamation Need help with weird hardware problem after OC

Hello to all,
İ managed to gather up a decent computer which worked fine for a month now. Q6600---P5Q Pro---3gb 800mhz ram---hd4870 1gb---700watt psu
Recently i was searching for a way to lower gpu temps and i thought of increasing the rpms of all available fans in the case to maximise airflow. i found an ATI bios program(forgot its name) and set all fans to operate at %100 and than i pressed flash the bios. In the mean time to lower my gpu temp i always use the gpu's fan at %80+ but when i start the computer the gpu's fan starts normally then when xp loads it speeds up. But when i said flash the bios(or smthing like that) the comp froze with no reaction. Then i tried restarting but the screen says no video input and after 2-3 seconds of pressing the power up button, all fans including the gpu's run at %100(incredible noise). i tried the cmos stuff removed the mobo battery waited for 2hrs but nothing changes. Is there something like the a reset cmos button on the gpu to restore factory settings or other solutions are welcome.
Thanks in advance.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 2nd March, 2009, 06:30 PM
Gizmo's Avatar
Chief BBS Administrator
BassTeroids Champion, Global Player Champion, Aim & Fire Champion, Puzzle Maniax Champion, Othello Champion, Canyon Glider Champion, Unicycle Challenge Champion, YetiSports 9: Final Spit Champion, Zed Champion
 
Join Date: May 2003
Location: Webb City, Mo
Posts: 16,178
Send a message via ICQ to Gizmo Send a message via AIM to Gizmo Send a message via MSN to Gizmo Send a message via Yahoo to Gizmo Send a message via Skype™ to Gizmo

Oh my. It sounds like you've blown the flash and now you have a paperweight.

Were you flashing the video card or the motherboard?
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 2nd March, 2009, 06:51 PM
Chief Systems Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Europe
Posts: 13,075

I'd agree. It sounds like the flashing of the graphics card only got as far as wiping it.

When you re-program a BIOS (on the motherboard, or on the graphics card), there isn't an undo function - you're actually overwriting the code that initialises and operates bits of hardware.

The old trick was to use a PCI graphics card to get video, and a copy of the correct graphics card BIOS in order to reprogram the dead video card. Otherwise it's a return to manufacturer to get the graphics card reprogrammed.
__________________

Last edited by Áedán; 2nd March, 2009 at 06:51 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 2nd March, 2009, 10:57 PM
Member
 
Join Date: March 2009
Posts: 3

i just changed the fan speed of the cpu fan just to tryThe thing i dont understand is, if its so dangerous why were there no warnings while using the program and why is my graphics card's fan working at %100 and is not responding. I never changed anything on it. How could just changing the fan speed have such catastrophic consequences. i just dont understand. I did all the steps of resetting bios by CMOS, but no results so i sent it for repairs. So in your opinion, did i lose the whole system or just the graphics card.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 2nd March, 2009, 10:59 PM
MUff1N's Avatar
Member
 
Join Date: October 2007
Location: Payson/AZ
Posts: 1,905

Arrow

Hi thewonderdude & Welcome to the AOA forums.
The members that posted the above posts are Very Knowledgeable & know tons about this stuff and I have to agree with them on this.

Unfortunately you just made your graphics card a Very Expensive Paperweight.

Next time BEFORE you decide to try anything like this Post on the AOA forum to find out if this is a good or bad idea.
This will save you hours of wasted time not to mention Save your HW before damage is done to it...
You could have use a number of applications to control the fan on your ATi card without doing anything with the bios at all.
__________________



EVGA GTX 470 SC 37% OC (855/1710/2004) 160.5Gbs
3DMark Vantage: P24352
3DMark 11: P5119
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 3rd March, 2009, 03:50 AM
ThunderRd's Avatar
Irreverent Query Chairman
 
Join Date: June 2007
Location: NYC native in northern Thailand
Posts: 2,232

Quote:
Originally Posted by thewonderdude View Post
i just changed the fan speed of the cpu fan just to tryThe thing i dont understand is, if its so dangerous why were there no warnings while using the program and why is my graphics card's fan working at %100 and is not responding.
The fan control profile is written directly into the BIOS on many cards. In other words, there are sensors that detect the core temperature, and the card changes its fan speed in relation to the temp, hotter=faster. The trigger points of this profile are stored in the BIOS, and can be changed on some cards by a flashing tool like NbitOr. However, not all cards can be modded this way. Do some reading on low-level and driver-level fan control; there's not enough space here.

Were you sure your card was in the group that could be?

As for the dangers involved, it is *usually* made quite clear that a firmware flash of any kind has inherent dangers. That could be to a mainboard, vid card, cell phone, modem, or whatever. Make sure that you have a good power source, too. For instance, flashing your BIOS in a thunderstorm out in God's country isn't a good idea - if that power line *happens* to go down.
__________________
#1: Tt Armor, ASUS Maximus Extreme, QX9650@4.1G, 8G Corsair Dominator GT DDR3-2000, Corsair HX1050, H2O-Swiftech, Gigabyte GTX470/Arctic Accelero Xtreme Plus II, Intel 520 SSD, Kingston SSD, 2xRaptor 150G RAID0, Win 7 Pro 64
#2: Tt Shark, ASUS P5Q Pro Turbo, Q6600@3.8G, 4G HyperX-1600, Corsair HX850, CoolerMaster V10, 2xASUS 9600GT, 2xRaptor 74G RAID0, OCZ Vertex 4 SSD, Gentoo/siduction Linux [64-bit]
#3, #4: Opteron 170@2.75G nude, A8N-SLI Deluxe, Gentoo

AOA Folding @HomeOur sister site: www.gamersonlinux.com
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 3rd March, 2009, 04:25 AM
Member
 
Join Date: April 2005
Location: AZ
Posts: 2,446

If you have a PCI video card you can flash the factory bios back to the card and still have something on the monitor, if not you can always flash in the dark.

Google blind flashing ati card and it should pop up some decent enough hits
__________________
Biostar TForce X58 - Core i7 920 - 12GB Corsair Dominator DDR3 - EVGA 560ti - PCP&C 750W - Dual boot, Arch Linux/WinXP
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 3rd March, 2009, 06:18 AM
Member
 
Join Date: April 2005
Location: AZ
Posts: 2,446

Here's a how to using a usb flash drive just in case.
Overclock.net - Overclocking.net - View Single Post - How to blind flash a GPU?
__________________
Biostar TForce X58 - Core i7 920 - 12GB Corsair Dominator DDR3 - EVGA 560ti - PCP&C 750W - Dual boot, Arch Linux/WinXP
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 3rd March, 2009, 08:57 PM
booman's Avatar
AOA Staff
 
Join Date: December 2005
Location: Mesa AZ
Posts: 4,030

Good luck finding a PCI video card. I'm having problems getting ahold of one.
So there is still a way to rescue the card?
If he can get video with a PCI card, does he flash it again with the original firmware?
__________________
Booman
Mint 17.3 64-bit
Wine 2.0
PlayOnLinux 4.2.10
Linux Guides: PC Games Linux Beginners Tips Linux Games List
Mack Truck Dungeon Of Fire Spray Booth Tutorial
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 5th March, 2009, 12:17 AM
Member
 
Join Date: March 2009
Posts: 3

Problem Solved. I plugged in my ancient 6600 to a PCI -Slot and started the computer after reflashing the mobo bios. The computer screen froze as soon as the hd4870 is recognized with the fans going psycho. It was clear then that the problem was with the graphics card which i apparently bricked. I tried flashing from windows in safe mode (thank god i took a save of bios before doing the bad flash) the computer gave an error saying no ATI hardware recognised. Then the last and only solution of booting from USB was left. i created a startup usb with dos putting in atiflash and the original bios of the graphics card. Set the usb device as primary bootable then restarted the computer and i wrote atiflash -i to see what adapters were available to flash and wonderfully(!) it showed something (noname) in adapter slot 0 and nothing else. First i thought it was the 6600 i used in PCI to get some video response but i took a chance they were 25$ anyway and wrote atiflash -p 0 bios.rom and everything was seemingly in order then it asked me to restart. When i restarted the computer welcomed me with 640x480 resolution and 4 bit color setting which didnt make any difference even if i tried to change any settings. With the joy of thinking that i destroyed two graphics cards in 1 week i tried to put in my hd 4870 for one last time to see if anything had changed. İt worked!!! For some weird reason the system as a whole felt like it was hit in the head with a baseball bat but it worked. The atiflash didnt show the primary device (NVidia 6600) and when i reflashed it actually flashed the hd4870. It was my sheer stupidity that led to all this. I guess its one of those moments where everything with the ability to communicate says dont do something when youre about to make a huge mistake but you still do it anyways.
Btw the technical people who i sent the computer to check it out returned it back to me in a couple of hours stating that the hd4870 is wasted and i should buy a new one. Thanks to a good person who knows his way around a computer and the horror of actually throwing out 300$ (made me suck the internet dry about the subject) the problem was solved.
Thank you for your attention, if you have any questions?
(im so ashamed but i used RBE(Radeon bios editor) thinking i actually changed the fan speeds of the case (ignoring the word RADEON) and when the computer was flashing i panicked and hit reset).Noones to blame but me.:banghe ad:
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 5th March, 2009, 12:25 AM
booman's Avatar
AOA Staff
 
Join Date: December 2005
Location: Mesa AZ
Posts: 4,030

Awsome news! Great job!
Thanks for the detailed explanation too
__________________
Booman
Mint 17.3 64-bit
Wine 2.0
PlayOnLinux 4.2.10
Linux Guides: PC Games Linux Beginners Tips Linux Games List
Mack Truck Dungeon Of Fire Spray Booth Tutorial
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply

Tags
q6600



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
weird problem Apocad EPoX MotherBoards 6 7th April, 2004 02:27 PM
Weird Problem in WIn XP bradmax57 EPoX MotherBoards 7 16th July, 2003 02:21 AM
Weird XP Pro problem Shashkastorm CRASHED! 4 18th April, 2003 06:05 PM
weird problem geekbyte EPoX MotherBoards 1 10th April, 2003 02:47 PM
Weird problem ratface EPoX MotherBoards 4 27th January, 2003 10:15 PM


All times are GMT +1. The time now is 06:13 AM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0