AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > CRASHED!

CRASHED! A topic for SEVERE and immediate Hardware and Operating System FAILURES. We will try to get you up again. NOT for Optimization questions!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 8th June, 2009, 06:32 PM
chrisbard's Avatar
Benchmarker
 
Join Date: March 2003
Location: Earth
Posts: 8,252
Send a message via Yahoo to chrisbard

Damaged Q6600 ?

Today I went to visit my good friend Zoli and while drinking a coffee he says he has some bsod with his PC. While taking a look I see that CPU Usage Sidebar Tool shows only 3 CPU's. I went into BIOS to check the <Limit CPU to 3> option which was DISABLED. I decided to enable to check further and surprize now the PC only shows 2 cores. I set everything to default update bios to latest and same thing I only have 3 cores with his Q6600. I suspect a damaged core but I am not 100% sure of this. What you guys think?

Prior to this the CPU run just fine at 3,5 Ghz for about 6 months with a huge cooler on it and masive airflow. His mobo is newer than mine its a Gigabyte P35-DS4.

Chris
Attached Thumbnails
Damaged Q6600 ?-6600.jpg  
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 9th June, 2009, 11:02 AM
MUff1N's Avatar
Member
 
Join Date: October 2007
Location: Payson/AZ
Posts: 1,905

Wink

Because you are depending on the "System's" reporting software (bios) as to what is running & what isn't, this isn't 100% absoposilutely (made up word LOL) sure as this is assuming it does have physical damage to the processing chip & not just a reporting problem.

So, as you know Chris the only way to know for sure is to pull it out & install it on another quad compatible mobo & see if it's still 3 cores.

That's the basics of troubleshooting.
__________________



EVGA GTX 470 SC 37% OC (855/1710/2004) 160.5Gbs
3DMark Vantage: P24352
3DMark 11: P5119

Last edited by MUff1N; 9th June, 2009 at 02:18 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 9th June, 2009, 12:52 PM
ThunderRd's Avatar
Irreverent Query Chairman
 
Join Date: June 2007
Location: NYC native in northern Thailand
Posts: 2,232

Those 6600's are pretty tough, as close to bulletproof as I've seen in a CPU. Recently due to a malfunction my board was running 2V through my 6600 for god knows how long, (probably weeks) and it didn't even blink. I've had this one to uncanny clock speeds at far less voltage than that as well. IIRC, it got to 3.985MHz @ 1.7V and completed all benchmarks - I chickened out on the volts but I reckon it would have gone at least to 4G with a bump I wasn't willing to make. I'd be very surprised to hear that one would crap out under normal workloads.

I wouldn't guarantee it, but I think that I'd look elsewhere for the problem first. Try what Muffin says and see if the chip shows up correctly on a known good board.
__________________
#1: Tt Armor, ASUS Maximus Extreme, QX9650@4.1G, 8G Corsair Dominator GT DDR3-2000, Corsair HX1050, H2O-Swiftech, Gigabyte GTX470/Arctic Accelero Xtreme Plus II, Intel 520 SSD, Kingston SSD, 2xRaptor 150G RAID0, Win 7 Pro 64
#2: Tt Shark, ASUS P5Q Pro Turbo, Q6600@3.8G, 4G HyperX-1600, Corsair HX850, CoolerMaster V10, 2xASUS 9600GT, 2xRaptor 74G RAID0, OCZ Vertex 4 SSD, Gentoo/siduction Linux [64-bit]
#3, #4: Opteron 170@2.75G nude, A8N-SLI Deluxe, Gentoo

AOA Folding @HomeOur sister site: www.gamersonlinux.com

Last edited by ThunderRd; 9th June, 2009 at 12:58 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Has the Cold damaged my PC? IceRaptor CRASHED! 35 25th January, 2009 03:28 AM
Windows XP damaged, networking problems danrok CRASHED! 14 4th August, 2005 08:20 PM
Damaged Mobo? Wakka15 CRASHED! 4 15th June, 2003 08:19 PM
ARGH ! Spybot removal has damaged my OS ! Neoprene OS, Software, Firmware, and BIOS 5 23rd May, 2003 08:10 PM
Symptoms of damaged CPU or motherboard johnyew EPoX MotherBoards 4 5th April, 2002 01:44 AM


All times are GMT +1. The time now is 07:29 AM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0