AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > EPoX MotherBoards

EPoX MotherBoards EPoX Intel and AMD Motherboards.


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 21st June, 2003, 04:47 AM
Redrum's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: Pa.
Posts: 104

Dual Channel or Single Memory?

In reality how much performance difference is there between dual channel and single channel? Is it worth it? If dual is better which applications would it be better in? I need some new Ram for my 8RDA+ and need to make the decision.

Thanks in advance!
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 21st June, 2003, 04:52 AM
Daniel ~'s Avatar
Chief BBS Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Seattle Wa.
Posts: 45,606

Definitely, but you need good RAN!
__________________
"Though all men live in ignorance before mystery,
they need not live in darkness...
Justice is foundation and Mercy ETERNAL
."
DKE

"All that we do is touched by Ocean
Yet we remain on the shore of what we know."
Richard Wilbur

[img]/forum/attachments/random-nonsense/16515-sigs-dan_drag.jpg[/img]
Subscribers! Ask Pitch about a Custom Sig Graphic

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 21st June, 2003, 05:01 AM
Redrum's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: Pa.
Posts: 104

Quote:
Originally posted by Daniel ~
Definitely, but you need good RAN!
I take that as its worth it then? I'm looking at the OCZ PC3500EL.
I'm running an ADXA1700DLT3C week 0319 at 220x11.5 right now. It should help then?
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 21st June, 2003, 08:20 AM
Daniel ~'s Avatar
Chief BBS Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Seattle Wa.
Posts: 45,606

it doubles your memory bandwidth, does that sound promising? ":O}
But many report not being able to go beyond 200 in duel channel mode. Those I listen to recommend the DDR set up.
__________________
"Though all men live in ignorance before mystery,
they need not live in darkness...
Justice is foundation and Mercy ETERNAL
."
DKE

"All that we do is touched by Ocean
Yet we remain on the shore of what we know."
Richard Wilbur

[img]/forum/attachments/random-nonsense/16515-sigs-dan_drag.jpg[/img]
Subscribers! Ask Pitch about a Custom Sig Graphic

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 21st June, 2003, 08:29 AM
Ian's Avatar
Ian Ian is offline
Member
 
Join Date: February 2003
Posts: 60

I would go for Single-Channel if you are to look for high FSB overclocking.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 21st June, 2003, 09:23 AM
Blackmyst's Avatar
Member
 
Join Date: February 2003
Location: Herts, UK
Posts: 268

I had some OCZ PC3500EL on my 8RDA3+ and couldn't pass 185fsb in dual channel. Do yourself a favour and avoid these OCZ's. Even tho they are squarely aimed at dual channel, in reality, they are awful at it.

For example, I bought some Twinmos £100 cheaper, and they can post up to 235fsb! Thats a big difference, and also in dual channel. They are completely stable at 215fsb, and Prime for days. However, I need to OVP mod to my board to get higher I think.

Good luck anyway, and keep us informed!

Blackmyst
__________________

EPOX 8RDA3+ rev1.1, 3526 bios, vantec iceberg (nb), zalman gold (sb), heatsinks/fan (mosfets)
XP1800+ slk900 w/92mm vantec tornado, 11 x 215mhz, 1.85v
TWINMOS PC3200 ch-5 winbond, 2x256mb, dc-sync, 8,3,3,2.0, 2.63v
RADEON 9800 PRO 128mb, 380/680
WD RAPTORS 2x36gb, sata raid0
CHEIFTEC CASE enermax 550w
XP HOME sp1, nforce v3.13, catalyst v4.3
3DMARK2001se 18120

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Difference between single and dual channel RAM p01n7e AMD Motherboards & CPUs 2 16th August, 2006 10:55 PM
Memory can run at 225MHz Single, but can't at 210MHz Dual Channel slackdm EPoX MotherBoards 14 15th October, 2004 12:24 PM
Dual channel v. single channel @ 440FSB ral AMD Motherboards & CPUs 16 4th February, 2004 04:14 PM
Single or Dual channel komis EPoX MotherBoards 5 13th September, 2003 09:24 PM
nForce2 Single Channel DDR chipset overthrows Dual Channel DDR? ravenlot AMD Motherboards & CPUs 4 13th July, 2003 09:33 PM


All times are GMT +1. The time now is 05:39 PM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0