AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > EPoX MotherBoards

EPoX MotherBoards EPoX Intel and AMD Motherboards.


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 24th June, 2003, 12:53 PM
Member
 
Join Date: June 2002
Posts: 89
Send a message via ICQ to -CTPAX-

4PCA3+ high CPU temp

I upgraded my 4PEA+ to 4PCA3+ and noticed very high cpu temp - idle 44C, load 65C (MBM, Sandra, USDM). 4PEA+ showed 39C-56C. Does anyone have the same problem, is this bios issue, or im doing something wrong. I reseated the heatsink twice, reapplyed thermal grease, nothing changed. I have also stability issues (was running 3.24 on 4PEA+ rock solid, on 4PCA3+ im getting lockups on 3.16, its not memory related) and im wondering could be this the cause.
__________________
P4 2.4@3.3 (18x275, 1.55v) EpoX 4PCA3+ rev.1.2, 2x256 DDR450@440 A-Data (5:4, 2.5-7-3-3)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 25th June, 2003, 06:43 AM
Member
 
Join Date: June 2002
Posts: 89
Send a message via ICQ to -CTPAX-

Am I the only one with 4PCA3+ here ??
__________________
P4 2.4@3.3 (18x275, 1.55v) EpoX 4PCA3+ rev.1.2, 2x256 DDR450@440 A-Data (5:4, 2.5-7-3-3)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 25th June, 2003, 11:03 AM
Member
 
Join Date: May 2003
Posts: 20

need more info

what type of cpu?

what bios are you using?
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 25th June, 2003, 11:15 AM
Member
 
Join Date: June 2002
Posts: 89
Send a message via ICQ to -CTPAX-

The cpu is 2.4B SL6RZ. I tried all available bioses. I just need to know is the temp sensor wrong, or the temp sensor is right and im doing something wrong. The fact is i changed only the mb, all other parts all the same, and i got different reading for the cpu temp. This is my 4th epox board, i began with 4bda2+, then 4g4a+, 4pea+ and now 4pca3+, ive never had problems with the cpu temp reaidng...
__________________
P4 2.4@3.3 (18x275, 1.55v) EpoX 4PCA3+ rev.1.2, 2x256 DDR450@440 A-Data (5:4, 2.5-7-3-3)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 25th June, 2003, 01:48 PM
Member
 
Join Date: October 2002
Location: Adelaide
Posts: 27

Quote:
Originally Posted by -CTPAX-
The cpu is 2.4B SL6RZ. I tried all available bioses. I just need to know is the temp sensor wrong, or the temp sensor is right and im doing something wrong. The fact is i changed only the mb, all other parts all the same, and i got different reading for the cpu temp. This is my 4th epox board, i began with 4bda2+, then 4g4a+, 4pea+ and now 4pca3+, ive never had problems with the cpu temp reaidng...
Hi,

4PCA3+ P4 2.8C 800fsb @ 3.15 with Vantek TMD P4 fan.

Room around 18c

Idle 38c
Load 50c (Prime95)

I do find the TMD fan keeps the load temps down some, before used to get upto around 56c.

Cheerz
__________________
Epox EP-4PCA3+ Revision 1.2 (using O/B LAN)
2x 256Mbs Intel Certified "Legend" DDram 400
Enermax 431w PSU
GeForce FX 5200
Western Digital ATA100 H/D's (8Mb Cache)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 25th June, 2003, 05:45 PM
Member
 
Join Date: June 2002
Posts: 89
Send a message via ICQ to -CTPAX-

Hmmm, these temps seem pretty normal to me... Thanx, ill recheck all again, maybe ill be able to find another cpu to try :-))
__________________
P4 2.4@3.3 (18x275, 1.55v) EpoX 4PCA3+ rev.1.2, 2x256 DDR450@440 A-Data (5:4, 2.5-7-3-3)
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 23rd March, 2004, 06:32 AM
Member
 
Join Date: December 2003
Posts: 8

yeah well your lucky. .. i dont overclock and my cpu sits around 50c ! system temp says 35c. . and thats at idle in a room temp of 25c...
__________________
Vantec Aeroflow TMD cooled Intel P4 2.8C
Epox 4pca3+ Rev:1.2
Artic VGA silencer cooled ATI 9800pro
2x256mb Kingston ddr400 dual-channel
Lian-Li 60USB Case + Vantec iON PSU + Coolermaster Aerogate II
2x120 sata WesternDigital raid0 + 80 WesternDigital
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 23rd March, 2004, 08:37 AM
Member
 
Join Date: July 2003
Location: Olympia, WA
Posts: 127

Quote:
Originally Posted by fraudulent03
yeah well your lucky. .. i dont overclock and my cpu sits around 50c ! system temp says 35c. . and thats at idle in a room temp of 25c...
I am getting, in a 25c room, using USDM,

idle: CPU 47c, system 31c.

full load: CPU 57c, system 32c.

Running a ZALMAN CNPS7000A-AlCu (not using the fanmate) on a P4 3.2C nothing overclocked.
__________________

Last edited by flylow; 26th March, 2004 at 12:28 AM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 23rd March, 2004, 01:30 PM
Member
 
Join Date: May 2002
Location: Hong Kong
Posts: 79

I am using ZALMAN CNP7000A-Cu, full load 63'c 2.4c o/c to 3.4g
______________________________

The room temp is around 25'c, case temp at full load is 39'c. Btw, I am using a very cheap case.
__________________

Last edited by leotonch; 26th March, 2004 at 02:36 AM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 25th March, 2004, 05:43 PM
Member
 
Join Date: October 2003
Posts: 31

I run a 2.4C with a ZALMAN CNP7000A-Cu. OC'ed to 3.30 at 275FSB. Voltage increase to 1.625.

39-40C at idle. 55-56C under load.

Case temp 27-29C.
__________________

Last edited by fluke420; 25th March, 2004 at 05:50 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High CPU Temp with 8NPA SLI WVUBean EPoX MotherBoards 13 14th April, 2006 01:24 PM
EP-8RDA3I -- too high CPU temp -=Wraith=- EPoX MotherBoards 3 22nd February, 2005 07:31 AM
High CPU Temp Lou Intel Motherboards & CPUs 16 11th August, 2004 04:18 AM
My CPU temp is about 55c on load seems high?? Mad old tory Cooling & Temperature Monitoring 7 2nd June, 2003 03:37 PM
case temp too high! need help! bubu Cooling & Temperature Monitoring 10 25th February, 2002 11:12 PM


All times are GMT +1. The time now is 06:59 AM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0