AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > EPoX MotherBoards

EPoX MotherBoards EPoX Intel and AMD Motherboards.


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 01:48 PM
r0l0e's Avatar
Member
 
Join Date: March 2002
Location: South East Asia
Posts: 556

can't get sound card to work while all PCI slots are filled

hi all,

i've been wrestling with my new 8k3a+ for the past 5 hours. for some reason, i just can't install the on board sound driver. i tried to install from the driver on the CD and the drivers from epox.uk site. but to no avail.

the last time i tried to install the sound driver, i corrupted the isapnp.sys file...WTF....i wonder if one of my pci cards are conflicting with the sound device. my pci config is as fallows:

AGP- geforce 2ti

PCI slot:

1- blank
2- NIC
3- SCSI Card
4- Firewire
5- USB 2.0
6- PCI Video card

i've already disabled the LPT and onboard USB 2.

another thing, what's the best config to set the IRQ assignment in the bios? i remember setting the IRQ in the bios for the 8kha+ and everything worked perfectly.

TIA,
r0l0e
__________________

Shuttle SB61G2 | PIV 2.8C @ 3.5GHz
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 02:21 PM
Samuknow's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Indianapolis, Indiana
Posts: 8,941
Send a message via MSN to Samuknow

Prob out of resouorces. Try turning off the com ports in the bios. Along with anything else you may not need. What sound card?

Can you disable SB emulation. My board will not work with SB emulation installed and it uses another interupt...
__________________
Quote:
Originally Posted by Daniel ~ View Post
It's OKAY WE accept you as you think you are here! ":O}
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 02:36 PM
r0l0e's Avatar
Member
 
Join Date: March 2002
Location: South East Asia
Posts: 556

Quote:
Originally posted by Samuknow
Prob out of resouorces. Try turning off the com ports in the bios. Along with anything else you may not need. What sound card?

Can you disable SB emulation. My board will not work with SB emulation installed and it uses another interupt...
i'm thinking the same. sorry i want so clear with the sound card...I meant the on board sound.

i don't remember seeing SB emulation in the bios. i'll check again dough.

damn i wish epox used usb 2.0 onboard ...
__________________

Shuttle SB61G2 | PIV 2.8C @ 3.5GHz

Last edited by r0l0e; 25th June, 2002 at 09:02 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 08:39 PM
nfrenay's Avatar
Member
 
Join Date: June 2002
Location: Brazil
Posts: 573
Send a message via ICQ to nfrenay

The onboard sound is realtek ALC650... (Depends on the verison tough.. There are some that are a different ALC model)...

No C-Media unfortunatelly (so much better !).
__________________
- EPoX 8K3A+ rev 1.2 (BIOS 3414)
- XP 1700+ "JIUGB" @ 1979MHz @ 1.65V
- Home-made WaterCooler
- 512Mb Kingston Hyper-X PC2700 @ 2-2-6-2-1 @ 198MHz @ 2.67V
- MSI GF4 Ti4400 VIVO
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 08:44 PM
r0l0e's Avatar
Member
 
Join Date: March 2002
Location: South East Asia
Posts: 556

arrgg!!!, i'm really sorry about that. i was thinking of my Iwill board at the time i was posting this thread.

anyway, i think i got her stable. i'm still testing for stability so i'll post back in a bit.
__________________

Shuttle SB61G2 | PIV 2.8C @ 3.5GHz
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 09:23 PM
r0l0e's Avatar
Member
 
Join Date: March 2002
Location: South East Asia
Posts: 556

well i kinda of think i fixed my problem (x'ing-fingers and toes). i downloaded two drivers, one from epox (u.s) and installed the sound driver via device manager. then i downloaded the driver from epox (uk) and proceded to install the Sound Manager. as far as i know, i haven't had any problems yet. i have enabled the rest of the stuff like com1, com2 and so far no problems.

EDIT:

oh ya, one more thing... the parellel port shared IRQ 7 with the scsi, sound, and anther device so i kept it disabled. that may have been the solution also.

side note: this board IS more stable than my previouse 1.0 version non-raid. the only thing thats holding me back is proly my enersux 431watt psu and/or crucial pc2100 at 182fsb 2.5-2-2-1T. but anyway, i can't ask for anything more from a pair of $50 memory sticks.
__________________

Shuttle SB61G2 | PIV 2.8C @ 3.5GHz

Last edited by r0l0e; 25th June, 2002 at 09:28 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 09:25 PM
nfrenay's Avatar
Member
 
Join Date: June 2002
Location: Brazil
Posts: 573
Send a message via ICQ to nfrenay

Nice to hear that...

Good luck .

Talking about sound.. I really wished to have CMedia 8738 here... This ALC650 is far away from being good. (I listen to MP3s using the ALC650 plugged in my mini-system).

This sound has some "gaps" in lower frequencies and sometimes has too metallic sound.
__________________
- EPoX 8K3A+ rev 1.2 (BIOS 3414)
- XP 1700+ "JIUGB" @ 1979MHz @ 1.65V
- Home-made WaterCooler
- 512Mb Kingston Hyper-X PC2700 @ 2-2-6-2-1 @ 198MHz @ 2.67V
- MSI GF4 Ti4400 VIVO
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 09:33 PM
r0l0e's Avatar
Member
 
Join Date: March 2002
Location: South East Asia
Posts: 556

Quote:
Originally posted by nfrenay
Nice to hear that...

Good luck .

Talking about sound.. I really wished to have CMedia 8738 here... This ALC650 is far away from being good. (I listen to MP3s using the ALC650 plugged in my mini-system).

This sound has some "gaps" in lower frequencies and sometimes has too metallic sound.
doesn't cmedia make pci sound cards? i beleive i saw the 6.1 card here and they weren't expensive at all.

what board version do you have? i have the v1.2 but i haven't listened to any music yet.
__________________

Shuttle SB61G2 | PIV 2.8C @ 3.5GHz
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 25th June, 2002, 11:30 PM
nfrenay's Avatar
Member
 
Join Date: June 2002
Location: Brazil
Posts: 573
Send a message via ICQ to nfrenay

I don't know if they do make the cards but they surely do the chips...

I had a PCChips motherboard (crappy!) that had a C-Media 8738 audio chip onboard. The sound was so much better than this ALC650 one...

Also I mounted a computer for my father months ago with Soyo Dragon Plus! motherboard and it has the CMedia 8738 also... It's much better than this.

I don't know why manufacturers insist on these AC97 chips.

My EPoX 8k3a+ is 1.2 version.
__________________
- EPoX 8K3A+ rev 1.2 (BIOS 3414)
- XP 1700+ "JIUGB" @ 1979MHz @ 1.65V
- Home-made WaterCooler
- 512Mb Kingston Hyper-X PC2700 @ 2-2-6-2-1 @ 198MHz @ 2.67V
- MSI GF4 Ti4400 VIVO
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 12:39 AM
Holst's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Leics UK
Posts: 4,528

You can buy a soundblaster 5.1 for £25.
Thats what I use with my 8k3a.

It does give slightly better sound but not much.
__________________
No longer Epox Tech.

Best of luck in the future all my friends.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 12:43 AM
Superman's Avatar
Systems Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: WI
Posts: 4,406
Send a message via ICQ to Superman

I use the ALC201A that comes with version 1.0 and am perfectly happy. Hey, when you have crappy speakers, you can't tell you have crappy sound!
__________________
"And, most of all, remember this descendant of David who beat the hell out of death."
-from the book "Six Hours One Friday" by Max Lucado

"You have to go outside the sequence of engines, into the world of men, to find the real originator of the rocket. Is it not equally reasonable to look outside nature for the real Originator of the natural order?
-C.S. Lewis


Director of JavaScript section of the Allied Sites Support Team, web designer and programmer for DaOCPlace, and co-web designer and programmer for AOA Files

Avatar by Epox Tech



<>< I Believe-Do You?
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 02:21 AM
nfrenay's Avatar
Member
 
Join Date: June 2002
Location: Brazil
Posts: 573
Send a message via ICQ to nfrenay

Quote:
Originally posted by Superman53142
Hey, when you have crappy speakers, you can't tell you have crappy sound!
Exactly... .

It all depends on your speakers .
__________________
- EPoX 8K3A+ rev 1.2 (BIOS 3414)
- XP 1700+ "JIUGB" @ 1979MHz @ 1.65V
- Home-made WaterCooler
- 512Mb Kingston Hyper-X PC2700 @ 2-2-6-2-1 @ 198MHz @ 2.67V
- MSI GF4 Ti4400 VIVO
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 02:49 AM
robbie's Avatar
AOA Staff
 
Join Date: November 2001
Location: Out in the desert of Ca.
Posts: 12,548
Send a message via AIM to robbie Send a message via MSN to robbie Send a message via Yahoo to robbie Send a message via Skype™ to robbie

Quote:
Originally posted by Superman53142
I use the ALC201A that comes with version 1.0 and am perfectly happy. Hey, when you have crappy speakers, you can't tell you have crappy sound!
What CRAPPY SOUND?? I've been sending you music, looks like now I need to cut you off!!!:-D
Rob
__________________
Taking each day as it comes
Grow, learn and OVERCLOCK. Need help?? Ask me.
Your Mommy!! (Aug/02) Welcome to the fold.
Buy it, Sell it, or Trade it in the AoA classifieds!!
AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 03:08 AM
Superman's Avatar
Systems Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: WI
Posts: 4,406
Send a message via ICQ to Superman

Quote:
Originally posted by robbie


What CRAPPY SOUND?? I've been sending you music, looks like now I need to cut you off!!!:-D
Rob
LOL.&nbsp; I thought it was pretty good
__________________
"And, most of all, remember this descendant of David who beat the hell out of death."
-from the book "Six Hours One Friday" by Max Lucado

"You have to go outside the sequence of engines, into the world of men, to find the real originator of the rocket. Is it not equally reasonable to look outside nature for the real Originator of the natural order?
-C.S. Lewis


Director of JavaScript section of the Allied Sites Support Team, web designer and programmer for DaOCPlace, and co-web designer and programmer for AOA Files

Avatar by Epox Tech



<>< I Believe-Do You?
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 08:30 AM
r0l0e's Avatar
Member
 
Join Date: March 2002
Location: South East Asia
Posts: 556

Quote:
Originally posted by Superman53142
I use the ALC201A that comes with version 1.0 and am perfectly happy. Hey, when you have crappy speakers, you can't tell you have crappy sound!
i'm on the same boat. it sends shivers up my spine to spend on a speaker system that cost as much or more than my motherboard.
__________________

Shuttle SB61G2 | PIV 2.8C @ 3.5GHz
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 12:14 PM
Member
 
Join Date: February 2002
Location: Metro Manila, Philippines
Posts: 500

Quote:
Originally posted by r0l0e


doesn't cmedia make pci sound cards? i beleive i saw the 6.1 card here and they weren't expensive at all.

THey do sell the sound cards here in the Philippines which are available in PC Express. 4 channel CMI8738 costs 350PHP and the 6 channel CMI8738 costs 550PHP

Ive installed the 4 channel in a friend's PC and it works fine
__________________
AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 12:23 PM
r0l0e's Avatar
Member
 
Join Date: March 2002
Location: South East Asia
Posts: 556

for conversion: $1 = 51 philippine pesos.. thanks JayJay
__________________

Shuttle SB61G2 | PIV 2.8C @ 3.5GHz
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 07:25 PM
Chief Systems Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Europe
Posts: 13,075

Quote:
Originally posted by nfrenay
I don't know why manufacturers insist on these AC97 chips.
Nowt wrong with AC97. It's a pretty nice standard really.

AC97 V2.3 suports. 6 channels, 20bit resolution, 96KHz sample rate, SPDIF I/O, two modem line DACS , modem handset DAC, Line-In, two modem line ADCs, modem handset ADC and an 3rd ADC input.

Ok, so the modem handset channel and modem line 2 output channel might end up being combined to provide the 96KHz SPDIF output.

Yeah, loopbacks are included so outputs can be looped back to inputs too.



AidanII
__________________
Any views, thoughts and opinions are entirely my own. They don't necessarily represent those of my employer (BlackBerry).
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 26th June, 2002, 07:30 PM
r0l0e's Avatar
Member
 
Join Date: March 2002
Location: South East Asia
Posts: 556

Quote:
Originally posted by AidanII


Nowt wrong with AC97. It's a pretty nice standard really.

AC97 V2.3 suports. 6 channels, 20bit resolution, 96KHz sample rate, SPDIF I/O, two modem line DACS , modem handset DAC, Line-In, two modem line ADCs, modem handset ADC and an 3rd ADC input.

Ok, so the modem handset channel and modem line 2 output channel might end up being combined to provide the 96KHz SPDIF output.

Yeah, loopbacks are included so outputs can be looped back to inputs too.



AidanII
huh??? now that Aidan just taught me to read French, i think i can make it on my own now.
__________________

Shuttle SB61G2 | PIV 2.8C @ 3.5GHz
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Any got 2 sound cards to work thewomble Graphics and Sound cards; Speakers and other Peripherals 6 8th January, 2006 01:34 AM
8RDA3+ on board sound - only 2 channels work Novis_cz EPoX MotherBoards 0 1st November, 2005 01:46 PM
Just Overclocked now sound wont work plz help rce1n1 Intel Motherboards & CPUs 26 14th July, 2005 09:52 AM
Built in sound or Sound Card geekbyte EPoX MotherBoards 6 31st December, 2003 02:48 AM
2 sticks of ram on the 8K3A - which slots work best for you? ablaze EPoX MotherBoards 5 20th April, 2002 12:12 AM


All times are GMT +1. The time now is 11:03 AM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0