AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > General Hardware Discussion

General Hardware Discussion Hard drives, CD, DVD Monitors, All hardware questions not better served by our other Topics


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 9th November, 2002, 01:17 PM
SadisticWarrior's Avatar
Member
 
Join Date: June 2002
Location: USA Fl. & Sober since 4-15-98
Posts: 467

Master or Slave

For best performance which should be the master, CD/R or CD/RW? Or does it really make a differance?
__________________
My Rig, Antec 1040 being Modded,MSI K7N2 Delta2, XP-3200 Barton,Volcano 11 w/SmartFan, 3x512mb PC-3200, 9600 XT,
Creative Labs Inspire 5.1 (5300),Win XP Pro w/sp2

2nd Rig, MSI K7N2 Delta 2, XP-3200 Barton, Global Win CK-38 w/60mm Delta, 9600XT, XP Pro

99% of all computer problems are sitting in front of the monitor But.... so is the Solution!
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 9th November, 2002, 01:20 PM
ronin1967's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: Highland Park, NJ
Posts: 261

For the best performance the CD-RW should be master, for even better performance the CD-RW should be master and alone, the CD-ROM should be slave on the hard drive, and never put the CD-RW on the same cable as the hard drive it is going to write from
__________________
EPoX EP-8K5A2+, AMD XP 1600+, Dual Corsair XMS3200 DDR

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 9th November, 2002, 01:35 PM
SadisticWarrior's Avatar
Member
 
Join Date: June 2002
Location: USA Fl. & Sober since 4-15-98
Posts: 467

Quote:
Originally posted by ronin1967 For the best performance the CD-RW should be master, for even better performance the CD-RW should be master and alone, the CD-ROM should be slave on the hard drive, and never put the CD-RW on the same cable as the hard drive it is going to write from
 

 

 

    Thanks ronin, I had someone tell the that yesterday but.... that person has been known to be full of $*** before. I'll give it a try later. I can't make my CD/R slave to my HDD because I have 2 HDDs but I'll change the 2 CD's around. One more question. Do you know why Nero will not work if my CD/R is set up for auto detect? I was using a Acer CD/R with auto on but when I changed to a Lite On Nero wants to turn it off before I burn .
__________________
My Rig, Antec 1040 being Modded,MSI K7N2 Delta2, XP-3200 Barton,Volcano 11 w/SmartFan, 3x512mb PC-3200, 9600 XT,
Creative Labs Inspire 5.1 (5300),Win XP Pro w/sp2

2nd Rig, MSI K7N2 Delta 2, XP-3200 Barton, Global Win CK-38 w/60mm Delta, 9600XT, XP Pro

99% of all computer problems are sitting in front of the monitor But.... so is the Solution!
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 9th November, 2002, 05:02 PM
ronin1967's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: Highland Park, NJ
Posts: 261

For performance with your system, setup the two hardrives on seperate cables both as master, then setup each CD device as slave, pair up the CD-RW with that hard drive it will use the least...unless you are running RAID, then that's a whole other story.

Not sure why NERO is giving you a hard time, I use it on several machines, some with generic writers, several with LITE-ON, and this one has a Plextor, might just be something in the software, I will check
__________________
EPoX EP-8K5A2+, AMD XP 1600+, Dual Corsair XMS3200 DDR

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10th November, 2002, 06:44 AM
drow_elf's Avatar
Member
 
Join Date: April 2002
Location: New Mexico, USA
Posts: 721
Send a message via ICQ to drow_elf Send a message via AIM to drow_elf

how you set it up also depends on what you are primarily doing with them

cd copying:
each drive on seperate channels with the writer paired with the least used hdd (both slave)
... or both drives on the same channel with the writer as master (wont be quite as good but wonderful if the hdds are being used heavily while writing)

cd mastering (ie from hdd):
both CD drives on the channel that does not have the source hdd

in any case it really doesnt matter much unless you need to be multitasking while writing since todays processors and buses can more than handle writing a CD
__________________
"Pointillists shouldn't use Scantrons" -me
AOA Team fah
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 15th November, 2002, 10:32 PM
kowalski's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: london
Posts: 202

Quote:
Originally posted by SadisticWarrior
Do you know why Nero will not work if my CD/R is set up for auto detect? I was using a Acer CD/R with auto on but when I changed to a Lite On Nero wants to turn it off before I burn .
you mean auto insert notification? nero (and other burning progs) doesn't like it because windows, in all its wisdom, can recognise the disc once data burning has finished and it's being finalised. obviously if the OS tries to access and mount the disc while it's still being finalised it's gonna fubar the burn...
__________________
Epox 8K5A3+ | XP1700+ AROIA-Y @1851MHz (10x185) | Thermalright SLK-800 + SmartFan II | 512MB Samsung PC2700 CAS2 3-6-3 1T | PNY GeForce 4 Ti4600 @333/742 | Western Digital 120GB Special Edition | 431W Enermax PSU | CoolerMaster ATC-201 case | Iiyama 21" VisionMaster Pro | Win2k sp2

13,659 3DMarks
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Formating 2nd (Slave) SATA Drive? mz_ General Hardware Discussion 1 4th February, 2007 08:15 AM
Master/Slave settings......CD Drives reddeathdrinker General Hardware Discussion 9 19th June, 2005 04:01 PM
no Primary slave SpleeNMaN EPoX MotherBoards 8 2nd April, 2003 12:38 PM
slave/ master question. muffin-man General Hardware Discussion 6 27th January, 2003 01:13 AM
Hard Drive Slave? SadisticWarrior General Hardware Discussion 5 27th August, 2002 04:23 AM


All times are GMT +1. The time now is 09:33 PM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0