AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > General Hardware Discussion

General Hardware Discussion Hard drives, CD, DVD Monitors, All hardware questions not better served by our other Topics


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 24th December, 2001, 08:58 PM
Wa11y's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Right behind you.
Posts: 1,358

Do It Yourself IDE cables?

Anyone know where I can get Do It Myself IDE cable setups? A crimper, the connectors, and the ribbon cable? I have a huge case (2 feet tall) with some funky drive configurations.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 25th December, 2001, 12:57 AM
Random Nonsense's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: USS Great Britain, aircraft carrier, moored off the northwest coast of Europe
Posts: 3,340
Send a message via ICQ to Random Nonsense Send a message via Yahoo to Random Nonsense

i been wondering the same myself! i seem to remember seing a place u could buy them, i think in maplin, ill take a look after new year for u m8, if they got em, post me the money, ill post u the stuff.

might take a while if you live in USA tho
__________________
Dual XP1600+ AGOIA "Y" @ 1875mhz WATERCOOLED 33C LOAD

Undergoing overhaul. Hard Locking to 13.5X multiplier for theoretical clockrate of 1944mhz 144mhz FSB

1X Duron 1.3 AHCLA "9" @ 1430mhz

1X Celeron 1000mhz

1X Pentium3 450 DECEASED

Folding Under AOA-UK for team 45!



"Mothers should love their babies, because then they grow up, everyone might hate them."
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 6th January, 2002, 09:13 PM
kplonk's Avatar
Member
 
Join Date: December 2001
Location: UK
Posts: 101
Send a message via ICQ to kplonk

would also like to know if you find one
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 6th January, 2002, 10:56 PM
Chief Systems Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Europe
Posts: 13,075

You can buy 40way ribbon cable pretty easily. I'm not so sure abou the 80way stuff. Anywhere that sells ribbon cable should also sell the IDC connectors you want. As to a crimper, you can either buy a proper crimping tool, or use a halfway decent vice to push the connector onto the cable. I can't help locate anywhere that sells them in the US, as I'm European based.

You should be able to do a search for them though.

AidanII
__________________
Any views, thoughts and opinions are entirely my own. They don't necessarily represent those of my employer (BlackBerry).
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 7th January, 2002, 12:10 AM
Aphex's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Wiltshire..UK!
Posts: 614

Aye, for UK peeps its maplin.co.uk
__________________
Conrad Goodman - AOA Staff
Web designer for aoa main page And head of webdesign team.
GA7-DXR
XP1700+@1627Mhz unlocked
256MB Crucial PC2100
Aopen HX08
30GB Desktar
17" screen
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 7th January, 2002, 10:53 AM
Chief Systems Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Europe
Posts: 13,075

To be honest with you,I tend to find places like Farnell are much more likely to have the bits I want. Maplin do less and less useful parts, and more and more stuff I can get down the highstreet...

AidanII
__________________
Any views, thoughts and opinions are entirely my own. They don't necessarily represent those of my employer (BlackBerry).
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 7th January, 2002, 06:59 PM
Wa11y's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Right behind you.
Posts: 1,358

Quote:
Originally posted by kplonk
would also like to know if you find one
Thus far, haven't been able to find jack crap.

Directron has some 36" IDE cables. I ordered a pair of the 80-wire cables, but got 40-wire instead. So I'm working on getting them replaced. I'll probably try to remove the mobo connector, and slide it up just a bit farther, since I don't need two feet between the mobo and first device, but I do need about a foot between the middle and end connector.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 8th January, 2002, 12:27 AM
Ridenow's Avatar
New Member "Sweet illinois boy"
 
Join Date: September 2001
Location: Springfield, IL
Posts: 115

I told you about jameco.com earlier.
Hosfelt has the connectors, but I do not see the ribbon cable.
http://www.hosfelt.com/s-cart/form.p...=77&exPageNO=9
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 8th January, 2002, 11:39 AM
Chief Systems Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Europe
Posts: 13,075

If you want to make your own ATA66/100 cables, then you'll need to find the correct connectors 40pin, 80way connectors. Circuit Assembly do their ATAS range of connectors - information/distributors can be found athttp://www.ca-online.com/ATASCenter/ATASProducts.asp.

Also, ATA/UDMA66 and ATA/UDMA100 are designed to operate over an 18" cable maximum due to clock skew. I would not recommend going over this length and trying to use UDMA66 or UDMA100.

AidanII
__________________
Any views, thoughts and opinions are entirely my own. They don't necessarily represent those of my employer (BlackBerry).
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 8th January, 2002, 04:34 PM
Wa11y's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Right behind you.
Posts: 1,358

Quote:
Originally posted by AidanII
Also, ATA/UDMA66 and ATA/UDMA100 are designed to operate over an 18" cable maximum due to clock skew. I would not recommend going over this length and trying to use UDMA66 or UDMA100.
So, what, you're telling an overclocker not to take things out of spec?

Yeah, I know about the distance limitations. But when your case is 24" tall and you're connecting the drives to a PCI controller card, suddenly 18" seems rather inadequate. But 36" is somewhat excessive, hence I'm hoping to move the mobo connector up to shorten them, if I can.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 8th January, 2002, 08:21 PM
Chief Systems Administrator
 
Join Date: September 2001
Location: Europe
Posts: 13,075

Quote:
Originally posted by Wa11y
So, what, you're telling an overclocker not to take things out of spec?
There's taking things out of spec, and there's taking things out of spec. Alas, the cable limits are not like the clock limits on CPUs. Cables don't vary as much as processors do in their tolerances. Of course, if you really want a challenge, try going over USB's 5m limit.

If you're not running UDMA/66 or UDMA/100 you might be able to get away with longer cables.

AidanII
__________________
Any views, thoughts and opinions are entirely my own. They don't necessarily represent those of my employer (BlackBerry).
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 8th January, 2002, 09:22 PM
Wa11y's Avatar
Member
 
Join Date: September 2001
Location: Right behind you.
Posts: 1,358

I'm running ATA/100 on my drives. And it's only a few drives that I'll be running it on, and none of them are system or critical drives, so I'm not worried. I'm running a 19" IDE cable on my system drive and my superdisk floppy drive. Kinda had to. I have this hoss to work with. And since the only external 3.5" bay is clear up on top, that's what I got stuck with. I could swear that Antec had a KS-180 case that had the 3.5" drive bay below the 5.25" bays, but I can't find it anywhere. So I'm kinda buggered unless I change my case. Which I just may do.
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 11th January, 2002, 09:47 PM
Temfate's Avatar
Member
 
Join Date: December 2001
Location: Denver, CO
Posts: 10
Send a message via ICQ to Temfate

Let me know if you get ATA/100 to work at that lenght; I have the same case and have a 36" cable bought from Micro Center that says ata66 compatible; but I'm letting Windows 2000 auto-config it at the moment...
__________________
---Tempted Fate

"I'd rather be hated for who I am than loved for who I am not."
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Modding IDE Cables captaincurran Case Modifications 10 6th December, 2005 03:24 AM
ati all in wonder cables CeleryMan Graphics and Sound cards; Speakers and other Peripherals 4 28th June, 2003 09:47 AM
IDE cables cw823 General Hardware Discussion 26 25th March, 2002 06:27 PM
ATA-100 cables under 2 bucks! Azriel Online Deals, and Steals 2 9th February, 2002 07:54 AM


All times are GMT +1. The time now is 05:42 AM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0