AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > Graphics and Sound cards; Speakers and other Peripherals


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 25th March, 2003, 07:23 PM
Member
 
Join Date: January 2003
Location: Springfield, IL
Posts: 35
Send a message via AIM to zettler Send a message via Yahoo to zettler

Can ATI 9500 Pro be O/C?

Been reading through threads here and elsewhere about ATI Radeon 9500's, 9700's and 9700 Pro's, but do not see much (if anything at all) about what can be done to an ATI Radeon 9500 Pro 128M card to improve performance.

Being new at this is some excuse (not much I agree) but I already have this card and am happy with it (so is my 13-year old son), so I do not want to replace it after just 6 weeks. The other system has a great MSI GeF3 500ti that makes his world too, so other than trying to find a good deal for some PC3200 or PC3500 Ram that I can afford for the EP-8RDA+, I want to see what all I can do for our system to get even more bang for the bucks invested.

Any leads, sugestions, walk-throughs, finger pointing....?

Thanks!

PS Must have been a Freudian slip in my original title, as instead of "O/C", I typed "O/D"!!!
__________________
System 2#: Athlon 1700+ (B); EPOX 8RDA+; Antec SX835 case; Antec SmartPower 350W; SLK-800 HS w/80mm Antec fan; ATI Radeon 9500 Pro; Cendyne CDRW 48x16x40; Cendyne DVD-R/RW; Maxtor 80G 8M cache; Maxtor 120G 2M cache; 512M PC2100 Crucial and 2-256M PC2700 Samsung RAM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 25th March, 2003, 08:22 PM
Liquid3D's Avatar
Member
 
Join Date: December 2002
Location: Newport, RI SURF
Posts: 374

Absolutely! Here's a program which will not only overclock your card, but basically installs the drivers written for the 9700 Pro onto it's addresses. It's called Riva Tuner 2.0 + SoftR9x00 + SoftFireGL Patches; http://download.guru3d.com/pafiledb....ile&id=163 the 9500 Pro is an excellent overclocker depending of course upon the make and model which will then determine the memory type used. If you look at the memory chips (unles their covered by RamSinks) and post it all here I can tell you exactly what type of memory you have and what to expect.
__________________
(1.) 2.4C@3.6GHz 300FSB, SLK900U/Vantec Tornado 92mm/119CFM, Abit IS7-E, 1GB OCZ GolD Dual Channel 3700, Tyan G9700 Pro, PCPower&Cooling 400W
(2.) JIUHB1700, Prometeia, Soltek 75FRN2-L, 1GB OCZ EL-PC3700, Leadtek Winfast A250, ANTEC 480W

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 25th March, 2003, 10:35 PM
Member
 
Join Date: January 2003
Location: Springfield, IL
Posts: 35
Send a message via AIM to zettler Send a message via Yahoo to zettler

Thanks! I already downloaded it but that was before I had to reinstall Windows XP Pro...

Will look into it tonight and see what I can find. I basically strive to have the best PC available for my son who is into gaming - Battlefield 1942, Medal of Honor, etc. Can you tell he wants to be a Marine...
__________________
System 2#: Athlon 1700+ (B); EPOX 8RDA+; Antec SX835 case; Antec SmartPower 350W; SLK-800 HS w/80mm Antec fan; ATI Radeon 9500 Pro; Cendyne CDRW 48x16x40; Cendyne DVD-R/RW; Maxtor 80G 8M cache; Maxtor 120G 2M cache; 512M PC2100 Crucial and 2-256M PC2700 Samsung RAM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 25th March, 2003, 11:04 PM
Betty's Avatar
Member/Contributer
 
Join Date: September 2001
Location: Port Alberni, B.C., Canada
Posts: 3,668
Send a message via ICQ to Betty Send a message via MSN to Betty

Just a quick sidenote Liquid3D, our forum rules state clearly that links in signatures are not allowed. Please remove the links in your signature. TIA.
__________________
Life should NOT be a journey to the grave with the intention of arriving safely in an attractive and well preserved body, but rather to skid in sideways, chocolate in one hand, wine in the other, body thoroughly used up, totally worn out and screaming... Boy, What a ride!!
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 26th March, 2003, 02:09 AM
marcofra2000's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: In the Desert of CA
Posts: 539
Send a message via MSN to marcofra2000

Quote:
Originally posted by Betty
Just a quick sidenote Liquid3D, our forum rules state clearly that links in signatures are not allowed. Please remove the links in your signature. TIA.
Neither 3dmark scores?  
__________________
Athlon 64 3500+@3800+
ASUS A8V
Gainward 6800 GT@ULTRA
2x512 Ballistix DDR PC-3200
Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum
Maxtor 80 gig
Antec 430 Watts
Onkyo HT-S760, 750 Watts.

Opinions are like butts, we all have them and they all stink at one time or another. But when people's butts stink we don't go around cleaning them, so please don't tell people that their opinions stink.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 26th March, 2003, 08:51 PM
Betty's Avatar
Member/Contributer
 
Join Date: September 2001
Location: Port Alberni, B.C., Canada
Posts: 3,668
Send a message via ICQ to Betty Send a message via MSN to Betty

Please read the Forum Rules. Thank you.
__________________
Life should NOT be a journey to the grave with the intention of arriving safely in an attractive and well preserved body, but rather to skid in sideways, chocolate in one hand, wine in the other, body thoroughly used up, totally worn out and screaming... Boy, What a ride!!
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 27th March, 2003, 01:27 AM
marcofra2000's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: In the Desert of CA
Posts: 539
Send a message via MSN to marcofra2000

OOOOOOOOOPPPPPPPPPSSSSSSSSSS , Rule #6, didn't saw that one.
__________________
Athlon 64 3500+@3800+
ASUS A8V
Gainward 6800 GT@ULTRA
2x512 Ballistix DDR PC-3200
Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum
Maxtor 80 gig
Antec 430 Watts
Onkyo HT-S760, 750 Watts.

Opinions are like butts, we all have them and they all stink at one time or another. But when people's butts stink we don't go around cleaning them, so please don't tell people that their opinions stink.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 27th March, 2003, 03:05 PM
Liquid3D's Avatar
Member
 
Join Date: December 2002
Location: Newport, RI SURF
Posts: 374

Sorry I missed that, I'll take them out.
__________________
(1.) 2.4C@3.6GHz 300FSB, SLK900U/Vantec Tornado 92mm/119CFM, Abit IS7-E, 1GB OCZ GolD Dual Channel 3700, Tyan G9700 Pro, PCPower&Cooling 400W
(2.) JIUHB1700, Prometeia, Soltek 75FRN2-L, 1GB OCZ EL-PC3700, Leadtek Winfast A250, ANTEC 480W

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 6th April, 2003, 05:03 PM
Member
 
Join Date: March 2003
Posts: 120

9500 overclocking...

how can i check my clocks have actually been changed my rage3d? the values are sticking but im seeing no change in 3dmarks (actually going down :O).

Ive downloading and installed the warp11 (sp?) bios and it said verified in dos etc.

9500 128mb (non pro) power color card.

cheers :x
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 8th April, 2003, 07:18 PM
Liquid3D's Avatar
Member
 
Join Date: December 2002
Location: Newport, RI SURF
Posts: 374

Try this http://www.entechtaiwan.com/ps.htm it's called Powerstrip, and I've yet to see a videocard it couldn't overclock. As a matter of fact, if you read the first few threads over there, (where Warp11 first released his Mod) you'll see Warp11 actually found and changed the hexidecimal code for his Mod, and used Powerstrip to verify it. So I'm almost positive it works very well with it. But I don't know how the mod works with every card. Anyway Powerstrip is one of the few (if not the only) videocard "tweaker" which actually get's into your card's BIOS, making adjustments the memory's timing!
__________________
(1.) 2.4C@3.6GHz 300FSB, SLK900U/Vantec Tornado 92mm/119CFM, Abit IS7-E, 1GB OCZ GolD Dual Channel 3700, Tyan G9700 Pro, PCPower&Cooling 400W
(2.) JIUHB1700, Prometeia, Soltek 75FRN2-L, 1GB OCZ EL-PC3700, Leadtek Winfast A250, ANTEC 480W

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 12th April, 2003, 10:06 PM
Invalid's Avatar
Member
 
Join Date: January 2003
Posts: 218
Send a message via AIM to Invalid

Hey Guys,
Ive tried all of the suggestons above, but i cant manage to overlclock my Hercules 3D Prophet 9500 Pro...im probably doing something wrong....
Any ideas?

Thanks

Ross :beer:
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 15th April, 2003, 05:51 PM
Liquid3D's Avatar
Member
 
Join Date: December 2002
Location: Newport, RI SURF
Posts: 374

Powerstrip didn't work (you may have to do the BIOS update Warp11 wrote? Try this; http://www28.brinkster.com/chrisww1942/ By the way, you might be VERY HAPPY to learn that your card may in fact have Infineon 3ns DDR memory!!! So when you do find the right software, that thing should reach clockspeeds (memory at least) as high as 9700, and 9700 Pro. Good news eh?

Here's another program, and if you haven't tried it, then perhaps you should try this one first; http://www.rage3d.com/r3dtweak/
__________________
(1.) 2.4C@3.6GHz 300FSB, SLK900U/Vantec Tornado 92mm/119CFM, Abit IS7-E, 1GB OCZ GolD Dual Channel 3700, Tyan G9700 Pro, PCPower&Cooling 400W
(2.) JIUHB1700, Prometeia, Soltek 75FRN2-L, 1GB OCZ EL-PC3700, Leadtek Winfast A250, ANTEC 480W


Last edited by Liquid3D; 15th April, 2003 at 06:00 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 15th April, 2003, 09:59 PM
Invalid's Avatar
Member
 
Join Date: January 2003
Posts: 218
Send a message via AIM to Invalid

i downloaded warp11 and it worked. Thanks man...and yea the memory is 3ns...damn fine stuff, i dont wanna push her too far till i get a new PSU and a GPU waterblock...then ill take her all out

Thanks,

Ross
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 15th April, 2003, 10:01 PM
marcofra2000's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: In the Desert of CA
Posts: 539
Send a message via MSN to marcofra2000

Quote:
Originally posted by Invalid
i downloaded warp11 and it worked. Thanks man...and yea the memory is 3ns...damn fine stuff, i dont wanna push her too far till i get a new PSU and a GPU waterblock...then ill take her all out

Thanks,

Ross
Keep us posted with the benchies, dude.
__________________
Athlon 64 3500+@3800+
ASUS A8V
Gainward 6800 GT@ULTRA
2x512 Ballistix DDR PC-3200
Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum
Maxtor 80 gig
Antec 430 Watts
Onkyo HT-S760, 750 Watts.

Opinions are like butts, we all have them and they all stink at one time or another. But when people's butts stink we don't go around cleaning them, so please don't tell people that their opinions stink.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 15th April, 2003, 10:15 PM
Invalid's Avatar
Member
 
Join Date: January 2003
Posts: 218
Send a message via AIM to Invalid

yea will do, just gotta order some ramsinks and such like when the pay cheque arrives..(my dads pay cheque:P) would want to burn her out

Ross
__________________
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #16 (permalink)  
Old 16th April, 2003, 12:05 AM
marcofra2000's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: In the Desert of CA
Posts: 539
Send a message via MSN to marcofra2000

Quote:
Originally posted by Invalid
yea will do, just gotta order some ramsinks and such like when the pay cheque arrives..(my dads pay cheque:P) would want to burn her out

Ross
LOL , when dads pay check gets here hah?!, I can imagin it now ""HEY YOU!, get your butt over here and give me that pay check"", your dad "yes master."

You are lucky that yo have a dad like that. My dad was like "Hey!, you want money to buy stuff for that machine?, get your own." So I have to work.
__________________
Athlon 64 3500+@3800+
ASUS A8V
Gainward 6800 GT@ULTRA
2x512 Ballistix DDR PC-3200
Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum
Maxtor 80 gig
Antec 430 Watts
Onkyo HT-S760, 750 Watts.

Opinions are like butts, we all have them and they all stink at one time or another. But when people's butts stink we don't go around cleaning them, so please don't tell people that their opinions stink.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #17 (permalink)  
Old 16th April, 2003, 06:26 AM
Member
 
Join Date: January 2003
Location: Springfield, IL
Posts: 35
Send a message via AIM to zettler Send a message via Yahoo to zettler

Quick question, how do you tell what memory your 9500 Pro card has? I can see several chips on top but that is all. I do not want to remove the card or pry anything off...

Thanks!

PS Glad to see my old query still elicits input!
__________________
System 2#: Athlon 1700+ (B); EPOX 8RDA+; Antec SX835 case; Antec SmartPower 350W; SLK-800 HS w/80mm Antec fan; ATI Radeon 9500 Pro; Cendyne CDRW 48x16x40; Cendyne DVD-R/RW; Maxtor 80G 8M cache; Maxtor 120G 2M cache; 512M PC2100 Crucial and 2-256M PC2700 Samsung RAM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #18 (permalink)  
Old 16th April, 2003, 09:24 AM
marcofra2000's Avatar
Member
 
Join Date: October 2002
Location: In the Desert of CA
Posts: 539
Send a message via MSN to marcofra2000

Look at the last pic. where the memory chip is. There's this numbers on the right corner. Those are your ns like 2.0ns and like that.
__________________
Athlon 64 3500+@3800+
ASUS A8V
Gainward 6800 GT@ULTRA
2x512 Ballistix DDR PC-3200
Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum
Maxtor 80 gig
Antec 430 Watts
Onkyo HT-S760, 750 Watts.

Opinions are like butts, we all have them and they all stink at one time or another. But when people's butts stink we don't go around cleaning them, so please don't tell people that their opinions stink.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #19 (permalink)  
Old 16th April, 2003, 04:31 PM
Liquid3D's Avatar
Member
 
Join Date: December 2002
Location: Newport, RI SURF
Posts: 374

Here's a picture of my old ATI Radeon 8500 (64MB). See the four chips around the HSF w/covers the GPU (Graphic Processing Unit) those are your memory chips.
Attached Thumbnails
Can ATI 9500 Pro be O/C?-cap_037.jpg  
__________________
(1.) 2.4C@3.6GHz 300FSB, SLK900U/Vantec Tornado 92mm/119CFM, Abit IS7-E, 1GB OCZ GolD Dual Channel 3700, Tyan G9700 Pro, PCPower&Cooling 400W
(2.) JIUHB1700, Prometeia, Soltek 75FRN2-L, 1GB OCZ EL-PC3700, Leadtek Winfast A250, ANTEC 480W


Last edited by Liquid3D; 16th April, 2003 at 04:39 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
  #20 (permalink)  
Old 16th April, 2003, 04:38 PM
Liquid3D's Avatar
Member
 
Join Date: December 2002
Location: Newport, RI SURF
Posts: 374

Here's a close-up (below) of a memory chip from the ATI Radeon 8500 (pictured above). On your card  the memory brand will most likely be different from the pic below. Your's may read; Samsung, Infineon, maybe Hynix. Now the number to the far right, in the middle code string is indicative of the memory speed. On my Radeon 8500 I had Hynix 3.6ns, that's determined by the "36" see in the pic, below (actually it looks like a 35 but I'm sure it's 36). Except your's will most likely read Infineon, Samsung, Hynix, maybe Micron and should end with a "33" or "36" for 3.3ns, or 3.6ns respectively.
Attached Thumbnails
Can ATI 9500 Pro be O/C?-cap_043.jpg  
__________________
(1.) 2.4C@3.6GHz 300FSB, SLK900U/Vantec Tornado 92mm/119CFM, Abit IS7-E, 1GB OCZ GolD Dual Channel 3700, Tyan G9700 Pro, PCPower&Cooling 400W
(2.) JIUHB1700, Prometeia, Soltek 75FRN2-L, 1GB OCZ EL-PC3700, Leadtek Winfast A250, ANTEC 480W


Last edited by Liquid3D; 16th April, 2003 at 05:30 PM.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
zalman 9500 i know i know bonesaw Cooling & Temperature Monitoring 11 10th November, 2006 01:26 AM
Radeon 9500 Pro dolanenwindrift Graphics and Sound cards; Speakers and other Peripherals 12 21st April, 2005 06:10 AM
Sapphire 9500 Pro 3.3 ns Inf. RAM garikfox Online Deals, and Steals 1 6th May, 2003 04:38 AM
9700/9500 pro OC Cracked! MichaelMuck Graphics and Sound cards; Speakers and other Peripherals 4 3rd January, 2003 07:45 PM
9500 64mb? dr5op3rdud3 Graphics and Sound cards; Speakers and other Peripherals 1 8th December, 2002 04:29 AM


All times are GMT +1. The time now is 10:52 AM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0