AOA Forums AOA Forums AOA Forums Folding For Team 45 AOA Files Home Front Page Become an AOA Subscriber! UserCP Calendar Memberlist FAQ Search Forum Home


Go Back   AOA Forums > Hardware > EPoX MotherBoards

EPoX MotherBoards EPoX Intel and AMD Motherboards.


Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
  #1 (permalink)  
Old 7th March, 2003, 04:05 PM
Liquid3D's Avatar
Member
 
Join Date: December 2002
Location: Newport, RI SURF
Posts: 374

8K9A (KT400) 8X AGP driver conflict w/R300

Recently I installed a Tyan Tachyon 9700 Pro, and found whenever I attempted to run 3DMark2001/2003, or graphics intensive programs the screen would simply lock-up, and remain Black. The only way to exit this was to hit the reset button, and reboot. After posting numerous times at Rage3D, I was referred to the following post;  http://forums.viaarena.com/messagevi...threadid=29889

Through reductionistic methodology (he he) I finally determined the problem existed with the KT400's AGP drivers. Initially I uninstalled the VIA 4n1 drivers all together, which ameliorated the crash, unfortunately it was an Ad Hoc remedy.  Luckily the "enthusiast" design philsosophy of Epox offered a fix. I simply Disabled the VLink 8X Support option in the BIOS, and no more crashes/lock-ups. Other fixes hav been to force the AGP from 8X to 4X, although most are finding this feature unaccessable in SmartGart. One way to circumvent this, has been through the use of Powerstrip 3.30; using that utility, to force 4X AGP. Since Powerstrip makes adjustments directly to the videocard's BIOS, whereas most other tweak utilities make changes in Windows registry. I thought perhaps the anomally is the result of some  adverse effect upon the 9700's BIOS via (pun intended) the 4n1 AGP drivers?

I would appreciate any users who have suffered from this affliction, to reply, and describe your experiences, or fixes, please. This may be "Old News" to some, however; as the recent owner of a 9700 pro, i was completely unaware it existed. And had I waited for someone to reply to my posts's in Rage3D, I'd most likely still be troubleshooting. Prior to Disabling VLink 8X Support, when I was attempting to bench in 3DMark2003, I could barely get through the program (with the VIA AGP 3.0 disabled), afterwards the score improved dramatically. Below is my recent 3DMark2003 score;
Attached Thumbnails
8K9A (KT400) 8X AGP driver conflict w/R300-4782b.gif  
__________________
(1.) 2.4C@3.6GHz 300FSB, SLK900U/Vantec Tornado 92mm/119CFM, Abit IS7-E, 1GB OCZ GolD Dual Channel 3700, Tyan G9700 Pro, PCPower&Cooling 400W
(2.) JIUHB1700, Prometeia, Soltek 75FRN2-L, 1GB OCZ EL-PC3700, Leadtek Winfast A250, ANTEC 480W

Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
nForce2 USB driver conflict issue videobruce EPoX MotherBoards 7 24th January, 2007 01:56 PM
International Conflict anybody? Super Nade GAMES! OH YEAH! 0 17th October, 2006 08:31 PM
IA-64 and x86-64. Why the conflict? cloasters Programming and Assembly Language 9 19th January, 2003 05:22 PM
KT400 boards Holst AMD Motherboards & CPUs 24 23rd September, 2002 02:13 PM
R300 specs BobyJo Graphics and Sound cards; Speakers and other Peripherals 4 3rd April, 2002 03:28 PM


All times are GMT +1. The time now is 08:57 PM.


Copyright ©2001 - 2010, AOA Forums
Don't Click Here Don't Click Here Either

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.0